blogs

Een occasion aanschaffen in België

Als je op vakantie gaat naar België dan ga je voor de Vlaamse frieten, Belgische bonbons, Belgische biertjes en niet te vergeten de Belgische Ardennen. Maar wist je dat je er ook heen kunt gaan om een auto te importeren? Daar zijn verschillende redenen voor:

  1. Een auto in België kopen is goedkoper als in Nederland.
  2. Je hebt geen tussenpersoon nodig omdat onze zuiderburen dezelfde taal spreken.
  3. Je kunt de auto zelf ophalen, je hebt geen bedrijf nodig die dat voor je doet aangezien België maar een paar uur rijden is mocht je in het noorden van Nederland wonen.
  4. Er is een groot aanbod wat de prijs drukt.

Auto ophalen

Zodra de aankoop is geregeld en de auto mag opgehaald worden uit België, zijn er een aantal dingen die nog gedaan moeten worden. Om de auto legaal de grens over te krijgen heb je een Nederlands transportkenteken nodig. Deze kun je van tevoren bestellen. Zorg er wel voor dat wanneer je een auto gekocht hebt dat je bij aankoop de zogeheten ‘Car-Pass’ overhandigd krijgt, vergelijkbaar met het Nederlandse Tellerrapport. De tellerstanden zijn te vertrouwen omdat België met Nederland de tellerstanden uitwisselen in tegenstelling tot sommige andere landen.

De auto in Nederland

Is de auto in Nederland dan dien je een Nederlands kenteken aan te vragen. Het is bij wet verboden om met een Belgisch kenteken in Nederland te rijden en mocht je gesnapt worden kun je een forse boete verwachten. Voordat je een Nederlands kenteken aan kunt vragen dien je je auto te laten keuren bij het RDW. Deze checkt de staat van  auto en het chassisnummer. Maak voor de check een afspraak en vergeet niet een tijdelijke verzekering af te sluiten in het geval er iets gebeurd met de auto voordat deze goedgekeurd is. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

De BPM betalen

Vervolgens moet er nog aan de belastingdienst de BPM betaald worden. Dit bedrag staat niet vast maar wordt berekend aan de hand van de nieuwwaarde van de auto en de CO-2 uitstoot. Wat het bedrag uiteindelijk moet worden kun je het beste laten checken door een expert of bij de belastingdienst zelf (rdw.nl, belastingdienst.nl). Je kunt pas betalen als de belastingdienst je een acceptgiro toestuurt. Zodra je deze hebt betaald en het geld is binnen, krijgt het RDW toestemming om de kentekencard op te sturen. Daarna kun je je kentekenplaat bestellen en de autoverzekering afsluiten. En dan, dan mag je de weg weer op!

You may also like...