blogs

Het importeren van een oldtimer

Je hebt altijd al een oldtimer willen hebben. En om de kosten te drukken kun je eens gaan kijken in bijvoorbeeld Duitsland of België. De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf en import van objecten met historische waarde waardoor het importeren van een klassieker veel voordelen heeft.

  • Oldtimers zijn vrijgesteld van BPM
  • Over een oldtimer hoef je geen invoerrechten te betalen.
  • Is de oldtimer ouder dan 40 jaar dan bestaat er een vrijstelling over de motorrijtuigenbelasting. Is de auto tussen de 26 en 40 jaar dan geldt een kwarttarief. De uitzondering hiervoor is, is dat je de maanden december, januari en februari niet de openbare weg op mag gaan.
  • In 2017 gold de regel dat als de oldtimer gemaakt was voor 1960 er dan geen verplichte apk meer op uitgevoerd hoefde te worden. Vanaf 2018 zal deze vrijstelling gelden voor oldtimers van 50 jaar en ouder.

Verder over de grens

Niet alleen Duitsland en België hebben een aantal leuke klassiekers te koop staan, als je iets verder over de grens kijkt naar bijvoorbeeld Amerika dan vindt je een ontzettend groot aanbod aan klassiekers. Grote namen als bijvoorbeeld Ford Mustang, Porsches of zelfs de geliefde Volkswagen busjes. Natuurlijk zijn er wel grote verschillen wanneer je een auto binnen de EU koopt of wanneer deze van buiten de EU komt. Het is makkelijker om even gauw naar België of Duitsland te gaan om te kijken naar de oldtimers dan naar Amerika. De transportkosten verschillen natuurlijk ook. Mocht je klassieker uit Amerika of zelfs Japan komen dan wordt dat toch weer even een stukje lastiger. Het duurt langer voordat de auto voor je deur staat. Allemaal redenen om goed over na te denken.

Het transport van de oldtimer

Koop je de klassieker bij een van de buurlanden dan zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. Er zijn een aantal manieren om de auto voor de deur te krijgen. Dat kan op de volgende manieren:

  • Je haalt de auto zelf op
  • Een autoambulance zal de auto ophalen
  • Je laat hem transporteren

Maar is de aankoop buiten de EU gedaan dan wordt het net zoals gezegd een ander verhaal. Het transporteren over de weg is hetzelfde maar voordat de auto in Nederland is zal deze verscheept moeten worden. En voordat de auto bij het schip aankomt moet er ook voor transport gezorgd worden. In het verschepen zijn weer een paar opties waar je uit kunt kiezen:

  • Roll on-roll off systeem. Dit zal een handige optie zijn als je een oldtimerbus hebt gekocht. Deze worden dan vervoerd op een schip die speciaal ingericht is voor het verschepen van voertuigen.
  • Via een container. Dit is de meest gebruikelijke manier. Wil je de oldtimer samen met andere auto’s in een container laten vervoeren dan is dat goedkoper als dat je zou kiezen voor een eigen container.

Verdere verplichtingen

Ondanks dat de oldtimer niet apk gekeurd hoeft te worden, moet deze wel door het RDW gecontroleerd worden of deze aan de Europese richtlijnen voldoet. Vooral de oldtimer die niet uit de EU komt voldoen vaak niet aan de regels. Je betaald zo en zo alleen een klein bedrag aan leges. En zoals gezegd hoef je geen BPM te betalen over de oldtimer maar het doen van een aangifte is verplicht. Alleen maar een formaliteit. Dan resten nog de kosten voor de kentekenplaat, eventuele kosten die erbij komen om de auto te laten voldoen aan de Europese richtlijnen en de auto verzekeren (easyimport.nl). Dit alles kan overweldigend zijn maar in dat geval kun je het importeren van de oldtimer uit handen geven en hoef je alleen je favoriete oldtimer uit te zoeken. De rest wordt voor je gedaan!

You may also like...